tirsdag 13. august 2013

Uke 33

Hei!

Etter en lang og god ferie var det tid for å komme seg inn i vanlige hverdagsrutiner før skolen før skolestart 19. august. Jeg har ikke blogget i ferien, men kan summere den med at vi først jobbet med kullmølleriet i noen uker. Her gikk vi gjennom prosess, utstyr og virkemåter, HMS og forskjellen på forskjellige typer møller. Vi hadde en liten presentasjon for skiftet, men fikk beskjed om at de forventet en oppgave i skriftlig format - altså ikke bare en presentasjon. Dette er fordi en skriftlig oppgave kan være et godt hjelpemiddel før oppgaver og prøver, som for eksempel fagprøven.

Umiddelbart etter presentasjonen fikk vi i oppgave å finne ut mer om GSA-anlegget vi har på Norcem. Denne oppgaven skal presenteres rundt skolestart.

Mandag
Jeg begynte uken med et formidagsskift med skift 5. Vi startet som vanlig dagen med en rask oppdatering på fabrikksituasjonen før alle gikk til hver sin post. Jeg ble sittende på kjøkkenet for å lese meg opp på alt jeg hadde glemt om GSA-anlegget i ferien. Fra før hadde jeg skrevet om følgende

- Historie
- Prosess/virkemåte
- Deler og utstyr
- Utslipp
- Problemer ved drift
- Råstoffer og biprodukter

Dagens tema var regulering, og dette brukte jeg så å si hele skiftet på. Jeg var også så heldig å få være med to traineer som spesialiserer seg på GSA-anlegget på en liten kontrollrunde. Her fikk jeg litt nyttig informasjon, samt svar på noen spørsmål. Jeg satte også av en times tid til å lese om symboler for ventiler på flytskjemaer og PID-regulatorer. Dette er noe som kan bli aktuelt når jeg begynner på kjemiprosessfaget til høsten.

En forklaring av PID-regulatorer finner du her, eller under "regulering" i margen øverst.

Tirsdag
Tirsdag var det nok en gang tid for formiddag med skift 5, men i dag var det ikke bare skift 5 som skulle holde meg med selskap - fabrikken skulle nemlig få besøk av selveste Jens Stoltenberg (i forbindelse med CO2-rensingsprosjektet). Dagen begynte forøvrig helt vanlig, og jeg ble satt til å fortsette på oppgaven, noe jeg brukte all tiden frem til lunsj på. Jeg rakk også å lese meg opp og lære meg prosessen i forvarmertårnet (bedre kjent som syklontårnet) før ovnen. Etter lunsj ble jeg med traineene en runde i GSA-anlegget hvor jeg fikk mer informasjon og blant annet en innføring angående en lasteplass for BigBag som de håper å få på plass ved utgangen av året. Når jeg kom tilbake til kontrollrommet igjen var det fullt av NRK-ansatte som forberedte en reportasje angående besøket til Stoltenberg. Jeg for min del satte meg på kjøkkenet og fortsatte på oppgaven. Dette brukte jeg resten av skiftet til.

Sementsekk, også kalt BigBag


Onsdag
På onsdag skulle jeg også jobbe med skift 5, men denne gangen på ettermiddagen. På starten av dagen ble jeg satt til å følge ekstramannen (ekstramannen skal egentlig sitte på lasting, men jobber i fabrikken når det ikke er noen båt og laste), og han tok meg med ned til en tett skruetransportør. Denne snekka sitter under et langt rør som frakter fuktig sement. Når dette røret går tett (ref. uke 12 og 13) hender det at man må bruke vann for å løsne det opp. Dette vannet vil da samle seg i snekka under og lage kladder sammen med godset som allerede befinner seg der. Vår oppgave var å kaste ut de største klumpene så snekka kunne rotere fritt igjen. Vi måtte også se til at hengelagerne på innsiden av snekka var frie. Dersom det pakker seg materiale på disse vil snekka gå tyngre, noe som kan resultere i høy ampere. Når snekka var ren ble jeg med rennpasseren ned ved avfallsbingene for en kontrollrunde. vi oppdaget at det var tett i den ene bingen, og vi brukte resten av tiden fram til lunsj på å løse opp denne, samt hente en klinkerprøve.

Etter lunsj hjalp jeg møllekjøreren med å skrive rapporter. Rapporter er en oversikt over de mest essensielle settpunktene på hver mølle. Man skriver rapport hver andre time for å holde oversikt på endringer. Resten av skiftet brukte jeg til å samle informasjon til oppgaven.


Torsdag
Torsdag var det tid for å gå ettermiddag med et annet skift - nemlig skift 1. Vi startet dagen med et kort informasjonsmøte, og jeg ble ikke satt til å følge noen. Derfor satte jeg meg på kjøkkenet for å lese om tekniske flytskjemaer (TFS) og andre skjematyper (prosesskjema, blokkskjema, hjelpeskjema og forriglingsmatrise). Da jeg hadde kommet et godt stykke inn i pensum kom en fra skiftet og forklarte meg kort om hva han mente var det viktigste og få med seg (bla. hva jeg kom til å trenge senere i arbeidslivet). Etter en kjapp gjennomgang ble jeg med han og en annen ut for å henge opp noen varselskilt. Da skiltene var hengt opp dro vi ned til brygga for å gjøre klar lastestrømpa. Det var imidlertid ikke en vanlig klargjøring vi skulle gjennomføre. Båten som skulle lastes hadde nemlig bare et rom med to åpninger. Vi måtte derfor sette på et munnstykke som skulle legges ned i dette rommet. Vi måtte også klargjøre et avsug med filter som skulle ned i den andre åpningen. Dette for å lage undertrykk og hindre føyke opp av lasterommet.

Etter en litt forsinket lunsj fortsatte jeg å lese om TFS, samtidig som jeg inn i mellom hentet prøver for rundemannen. Jeg måtte hente spannprøve på mølle 5 (dette er fordi vi kjørte en sement med høy kvalitet), som er litt større enn en vanlig. Jeg måtte også hente en stikkprøve på mølle 7. Stikkprøver henter vi rett fra prosessen (altså ikke fra en prøvetager som samler over tid), gjerne rett etter at vi har gått over på en ny type sement.


Fredag
Fredag var det nok en gang tid for ettermiddag med skift 1, og i dag ble jeg satt til å følge rundemannen i råmel og sement. Vi startet skiftet med å undersøke en skrue som ikke ville starte. Det viste seg at siloen denne stod over var fullkjørt og innholdet lå og presset opp mot skruen. Skruen kunne altså ikke startes før innholdet i siloen var fraktet vekk, noe som kan ta litt tid ettersom mølle 6 (som skruen tilhører) er under en lang revisjon. Deretter tok vi en tur ned til bulkbilstasjonen hvor en trailersjåfør hadde merket at det drysset sement ned på vognen hans. Her viste det seg at det manglet en gummipakning i nedfallet over vognen, og at overflødig støv ville falle ut gjennom åpningen. Vi fikk umiddelbart kontaktet mekanisk som ordnet problemet. Det siste vi gjorde før lunsj, var å gå runder i råmelsavdelingen og på mølle 5 og 7.

Etter lunsj måtte vi først opp på toppen av homogeniseringssiloene for å rense en nivåsonde som hadde et tykt lag råmel pakket på seg. Vi måtte også undersøke en skeivgang på et klinkerbelte. Det viste seg imidlertid at det ikke var beltet som gikk skeivt, men at en stor jernplate hadde sneket seg opp på båndet og tippet over skeivgangsvakten. Underveis i skiftet hentet jeg også prøver på mølle 5 og 7.

Jeg har gunnet tekniske problemer ikke fått lastet opp bilder til dette innlegget enda. Disse vli komme når jeg får mulighet til dette...


- Kolbjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar