onsdag 2. januar 2013

Uke 52

Hei.

Denne uken har vi gått formiddag med skift 1, og siden vi hadde juleferie benyttet vi anledningen til å gå en dag ekstra.

Onsdag
Når vi kom på onsdag morgen fikk vi beskjed om at det var syklontett. Syklontett vil si at syklonene i syklontårnet er tette, og det er derfor ingen tilførsel av materialet til ovnen. Dette medfører (siden vi bare har én ovn) at all produksjon stopper. Da må alt av rundemenn (råmel og sement), rennepassere osv. opp i tårnet og staure. Når vi staurer bruker vi vanlige spett, blåserør og noe som blir kalt "blasteren". Blasteren skyter store mengder luft inn i syklonen for å løse opp massen som har tettet seg. Utover skiftet fikk vi løsnet opp syklonene og tent ovnen. Siden ovnen må varmes opp mange hundre grader tar det 10-14 timer før man kan begynne å kjøre.

Syklontårnet (bak pipene)
Torsdag
Torsdag morgen var ovnen oppe og gikk, og alle gikk tilbake til sine faste poster. Kristine og jeg ble som vanlig med rundemannen i råmel og sement. Det så ut til å bli et litt roligere skift siden mølle 5 stod, grunnet reparasjon. Det viste seg imidlertid at dette ikke skulle bety mindre jobb. Vi benyttet nemlig anledningen til å åpne vindsikta og se innsiden og hvordan den fungerer. Vi fikk også i oppgave å forklare og tegne vindsikta innen fredag. Illustrasjon og forklaring av vindsikta finnes i slutten av dette innlegget.


Fredag
På fredag gikk vi også med rundemannen i råmel og sement. Før lunsj ble Kristine og jeg bedt om å gå kontrollrunde på råmel, mens fadderen min ble med oss og hjalp og forklarte dersom vi trengte det. Etter lunsj brukte vi tiden til å jobbe med illustrasjon og forklaring av vindsikta. Vi presenterte kort for noen på skiftet samt skiftleder på slutten av dagen.

Filterhusene utenfor råmel


Forklaring Av Vindsikta
Det som skjer i vindsikta er at sementen kommer inn ganske langt nede. Her møter den et undertrykk som kommer fra en ovnluftsventilator som sitter i bunn av vindsikta. Undertrykket løfter sementen opp og treffer en spredekjegle som fordeler sementen og luften rundt i sikta. Deretter går sementen   gjennom noen sjalusispjeld og treffer en rotor. Når sementen treffer rotoren vil sentrifugalkreftene gjøre at det som er for grovt blir trukket ut til siden hvor det igjen treffer sjalusispjeldene og detter ned i retur, for så å gå om igjen. Det fine vil bli med undertrykket gjennom rotoren og ut i syklonene.

I syklonene vil sementen og luften komme inn øverst på siden av syklonen. Det vil da dannes det som kalles en primærvirvel, som vil frakte luften og sementen til bunn av syklonen. Underveis er det sentrifugalkreftene som presser sementen ut på siden av syklonen. Når primærvirvelen treffer bunn vil sementen gå ut og ned på fluxrenner, for så å bli fraktet til silo. Luften på sin side vil danne en sekundærvirvel som vil spinne oppover i midten syklonen hvor den vil treffe et rør som tar luften gjennom noen filtre før den blir sluppet ut i luften.



-Kolbjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar