Denne uken var det tid for to ettermiddagsskift med skift 5. Det begynner å nærme seg revisjon på Norcem, noe som merkes. Her er litt av det vi gjorde:
Torsdag
Torsdagen fikk en rolig start, og jeg benyttet anledningen til å lese meg litt opp på stoff jeg skal ha med i bedriftprosjektet. Etterhvert fikk vi beskjed om at det hadde kommet en rød flekk på ovnen, noe som indikerer at muringen på innsiden har falt bort og at det er stor fare for hull. Vi måtte derfor ut og måle temperaturen på flekken. Dette gjorde vi ved hjelp av en "laserpistol" som kan måle temperatur på avstand. Etter lunsj hadde den røde flekken blitt så stor at vi måtte stoppe ovnen. Da måtte Kristine, Marit og jeg opp i en avfallsilo (brensel) å grave. Grunnen til dette er at det er mye fuktighet i avfallet, og hvis ovnen blir stående lenge må bingen være helt tom for at det ikke skal klumpe seg. Når siloen var ren, måtte vi ut å blåse fluksrenner for at de ikke skulle dette seg. Etter blåsingen måtte vi også stoppe kullmøllen før vi kunne ta kvelden. Her er to bilder fra avfallsiloen:
En rotor som fordeler avfallet på to skruer |
En av skruene som frakter avfallet ut |
Fredag
Fredagen startet der torsdagen sluttet; ovnen var stoppet, og det var mange "småjobber" som måtte gjøres før revisjonstart. Først måtte vi ta ned noen ekstra blåserør som var satt opp mot ovnen for å kjøle ned den røde flekken, men før vi rakk å bli ferdig med det, måtte jeg ut og hjelpe med og få opp en "port" som åpnet utgangen/utfallet til ovnen. Dette var lettere sagt en gjort, for skruene som skulle skrues opp hadde ikke vært åpnet siden revisjonen året før - altså ett år. Det endte opp med at vi brukte resten av tiden før lunsj til å åpne denne porten. Etter tok vi en tur opp i tårnet for å se på noen som renset sykloner. Vi samlet også sammen noen luftslanger som kunne komme til hjelp under revisjonen.
En luke på en syklon |
Kaskaderegulering
En kaskaderegulering er en reguleringsteknikk hvor du i utgangspunktet (i enkle prosesser) tar i bruk to regulatorer - en master og en slave. Hvilken funksjon disse regulatorene har ligger i navnet da masterregulatoren sier hva slaveregulatoren skal gjøre. Du kan så klart ha flere masterregulatorer som kontrollerer flere slaver i én prosess. Slik vi lærte prinsippet for kaskaderegulering var du kan tegne en regulator som en boks med tre kammer i - et kammer for prosessverdien, et for setpunktet og et for utgangsverdien, eller med andre ord differansen mellom disse (altså hvor stor endring som må til for å oppnå setpunktverdi).
På bilde over er setpunktet lavere enn prosessverdien. Et eksempel kan være at det befinner seg mer vann i et kar enn det du vil ha. Da må utgangsverdien bli høyere for å tømme karet.
I en kaskaderegulering vil du som sagt ha to slike regulatorer, hvor utgangsverdien til masteren vil bli setpunktet for slaven. Dette er fordi det er slaven som skal oppnå setpunktet masteren vil ha. Dette kan illustreres ved at slaven kontrollerer en pumpe som pumper ut vann av karet. Hvis utgangsverdien på masteren er høy vil altså pumpen pumpe ut mer vann, og motsatt hvis utgangsverdien på masteren er lav.
- Kolbjørn
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar